centrální ksčm

760 01 Zlín

e-mail:     kr.zlin@kscm.cz

KSČM ZlínAktuality

Ve zlínském kraji připomenuty tragédie z doby před 71 lety !

(27.4.2016)

Tuto sobotu se na pozvání obce Prlov sešli oficiální hosté a občané k uctění památky umučených občanů z této valašské obce. Stalo se tak ke konci války,kdy se jim nacističtí pochopové pomstili za jejich podporu partyzánům v jejich usilí v boji proti okupantům. O tom co se zde stalo hovoří výmluvně dokumenty umístněné ve zdejší pamětní síni.Vzdát úctu zdejším umučeným občanům a i partyzánům z 1 partyzánské brigády Jana Žižky z Trocnova přišli také zástupci okresních výborů KSČM ze Vsetína a Zlína, náměstek hejtmana Ing. Mařák (KSČM),poslankyně za KSČM Ing. Pěnčíková spolu s kandidátkou do Senátu České republiky Evou Badínkovou. Za Česko-Ruskou společnost Josef Nesvadba a Alena Velecká.Dústojnosti celé pietní záležitosti přispěla významnou měrou armáda. Vojáci drželi čestnou stráž u pomníku obětí a byla vzdána úcta čestnou salvou. Proslovy čestných hostů připomenuli dobu před 71 léty a jako tradičně hlavně z ust senátora Čunka a dalších pravicově orientovaných činovníků veřejného života opomíjení význam naší tehdejší spolupráce se Sovětským svazem v národně osvobozeneckém boji a učast sovětských partyzánů v něm .

p

V neděli pod patronací hejtmana zlinského kraje konala obec Drnovice pietní akt k 71 .vyročí vypalení pasekářské osady Ploština. Obec byla vypálena 19.dubna 1945 SS komandem na základš udání zrádců o tom,že se tu ukrývají partyzáni a zdejší občané jim poskytují veškerou pomoc a podporu pro jeich boj s okupanty. Studené a větrné počasí zde v národním památníku Ploština přivítalo občany a četné oficiální hosty vedené ministrem kultury Danielem Hermanem. Tento náš politik je bohužel nechvalně znám svými kontakty na sudetoněmecká krajanská sdružení v Mnichově , kde spolu s ministrem Pavlem Bělobrádkem navštivili sudetoněmecký dům. Jeho vystoupenízde sice uctilo pamatku obětí ploštinské tragedie, ale nepojmenovalo příčiny těchto hrůz ! Proto nemohlo sklidit žádný potlesk občanů.Početnou účast zde tradičně mají komunisté zlínského kraje vedeni zástupci krajského výboru a okresníchvýborů a vými poslanci RNDr. Vladimírem Koníčkem a Ing. Marií Pěnčíkovou a kandidátkou do Senátu Evou Badínkovou. Nechybí také zástupci Levicovývh Klubů žen,Česko-Ruské společnosti a veteráni výsadkového klubu Zlín. Národní kulturní památník Ploština by si zasloužil po mnoha letech získat potřebné peníze na provedení oprav a uvedení do někdejšího původního stavu hodného velikosti odboje lidu na Valašsku za naši narodní svobodu v době nacistické německé okupace.

t
d