M. Jemelková: Africký mor prasat – očima myslivce

31. 8. 2017

Africký mor prasat je vysoce nakažlivé onemocnění prasat, které není přenosné na člověka. Může způsobit závažné ekonomické ztráty. Proti této nemoci neexistuje vakcína, ani léčba. V Evropě se vyskytuje od roku 2007. Současný výskyt je v Itálii, Ruské federaci, Pobaltských státech, Polsku a od června letošního roku také v České republice, ve Zlínském kraji.

Nemoc byly potvrzena dosud ve čtyřech honitbách Zlínského kraje, poblíž krajského města. V Mysliveckém sdružení Březina Slušovice, kde jsem členkou již více než čtyřicet let, nebyl dosud nalezen žádný uhynulý kus.  

Hejtman Zlínského kraje vyhlásil dnem 1. 7. 2017 stav nebezpečí s platností do 29. srpna. Členové našeho sdružení se aktivně podíleli na rozmístění pachových ohradníků.

Týden na to, odborná firma instalovala cca 40 km elektrických ohradníků, které také pravidelně kontroluje, zda nedošlo k jejich poškození.

Zatím nikdo nedokáže říci, zda jsou tato opatření účinná.  Odborníci tvrdí, že pachová zradidla nefungují, divočáci jsou na ně zvyklí, a proto se pohybují v obcích i ve městech.  Elektrický ohradník údajně také na divočáky nepůsobí, neboť divočák není ovce.  Divočák je mnohem agresivnější než prase domácí. Je to velmi inteligentní zvíře, i jeho odlov je složitý. Prase divoké patří k nejstarším druhům lovné zvěře.   

O všech opatřeních, které vyhlásilo vedení Zlínského kraje, byli pravidelně informováni i občané dotčených obcí. Byl zakázán vstup do lesů se psy v zamořené oblasti. Myslivci byli náležitě proškolení, jak postupovat při nálezu uhynulého kusu. Někteří členové mysliveckých sdružení byli proškoleni a získali i patřičná oprávnění k odlovu. Našeho sdružení se zatím odlov netýká, neboť jsme v zamořené oblasti se zákazem lovu.  V oblasti s intenzivním lovem – okolní okresy bylo k dnešnímu dni uloveno 2.171 ks divokých prasat. Zástřelné za jeden kus je tři tisíce korun.

V současné době byly zakoupeny klece, které budou rozmístěny v zamořené oblasti. Do klecí bude předkládáno krmivo – vnadidlo. Prasata budou do těchto klecí lákána.  Jak úspěšné to bude a jak se celá situace vyvine, je otázkou času. Mimořádná veterinární opatření jsou dosud stále v platnosti.

Dosud nikdo nesdělil, jak se k nám, do Zlínského kraje, tato nákaza dostala. Údajně bylo podáno trestní oznámení na neznámého pachatele.

Nejhorší je to, že tato nákaza může paralyzovat pro venkov tolik důležité malochovy prasat.  Pokud by se rozšířila, nebylo by možné chovat prasata na venkově možná i po několik desetiletí.  Byly by zlikvidovány i pracovní příležitosti.  Došlo by k ještě většímu ohrožení špatné potravinové soběstačnosti v oblasti vepřového masa. Již nyní téměř 60 procent vepřového masa dovážíme.   

Nejen horké léto, nedostatek srážek, přemnožený lýkožrout smrkový, ale i africký mor prasat byl hlavním tématem letošních prázdninových měsíců v našem kraji.

Autor: 
Miroslava Jemelková, kandidátka KSČM pro volby do PSP ČR za Zlínský kraj
Zdroj: 
Miroslava Jemelková, kandidátka KSČM pro volby do PSP ČR za Zlínský kraj