První pocity po X. sjezdu

23. 4. 2018

Dne 21. 4. 2018 proběhl v Nymburku X. sjezd strany. Za náš kraj se zúčastnili všechny čtyři okresní delegace v plném počtu.

Hlavním výsledkem sjezdu je zvolení nového předsedy, místopředsedů a ostatních volených funkcí. Předsednický post obhájil Vojtěch Filip, kterému bude z pozice 1. místopředsedy pomáhat Petr Šimůnek. Dalšími třemi místopředsedy byli nově zvoleni: poslanec Stanislav Grospič, právník a podnikatel Václav Ort a europoslankyně Kateřina Konečná. Do funkce předsedkyně revizní komise byla v prvním kole voleb zvolena Marie Pěnčíková z Kroměříže a členkou se stala i Hana Ludvíková. Členem ústředního výboru jsem se stal i já. Rozhodně pozitivním rysem je obměna na pozicích místopředsedů a částečné omlazení díky Kateřině Konečné.

Pokud mohu hodnodtit sjezd, pak významnou skutečností byla návštěva prezidenta republiky pana Miloše Zemana. Ta zcela překryla venku před budovou probíhají demonstraci. Přes náročnost, názorovou pluralitu a kritické hodnocení nedávného období se podařilo sjezdu splnil své úkoly, tj. zvolit nové vedení strany a položil úkoly, které je potřeba během tohoto a příštího roku zvládnout. Jsou to především programové konference o programu strany a organizační struktuře, sjezd přijal úkoly k řešení stanov strany a dalšímu postupu ve vyjednávání o nové vládě.

Nezbývá než doufat, že nové vedení se s těmito úkoly se ctí vypořádá a připraví potřebné materiály pro jednání XI. sjezdu. Do této doby přejme nově zvoleným členům vedení ať se s nimi řádně popasuje. Ať se novému vedení podaří vytvořit soudržný pracovní kolektiv a stmelí často názorově roztříštěnou myšlenkovou podobu strany. Ať se vedení podaří vést všechna vládní jednání s cílem co nejvíce prosadit program strany a požadavky našich voličů bez toho, aniž bychom přišli o autenticitu a hodnověrnost.

Pokud se toto podaří, pak sjezd zcela splnil své cíle. Pokud se nám to nepodaří, nebude to dobrá vizitka nás delegátů a příští sjezd bude mít co napravovat. Z pozice delegáta sjezdu jsem, přes průběžné rozporuplné a smíšené dojmy z vlastního jednání, odjížděl ze sjezdu nakonec s pocitem zadostiučinění a určité spokojenosti. Domnívám se totiž, že nově zvolení mají všechny předpoklady si své úkoly splnit.

 
Autor: 
Pavel Kroča