Volby do senátu

29. 5. 2018

Informace z Halo novin ze dne 28. 5. 2018  o senátních doplňovacích volbách ve Zlíně.

Senátorem Goláň

Doplňovací volby do Senátu v obvodu Zlín vyhrál daňový poradce Tomáš Goláň (SENÁTOR 21). Získal 53,78 % hlasů, jeho soupeřce, Michaele Blahové (KDU-ČSL), dali voliči 46,21 % hlasů. Krajskou radní tak porazil o 884 hlasů. Volební účast v druhém kole dosáhla jen hodnoty 10,4 %. O křeslo senátora se v prvním kole ucházelo devět kandidátů, osm mužů a jedna žena. Blahová minulý víkend v prvním kole voleb získala 24,18 % hlasů, Goláň 18,99 %. Goláň nahradí v horní komoře Františka Čubu (SPO), který v únoru rezignoval. Senátorem ale bude pouze do konce Čubova šestiletého mandátu, tedy do podzimu 2020.    (zku)

 

Informace z Halo novin ze dne 21. 5. 2018 o senátních doplňovacích volbách ve Zlíně.

Do 2. kola voleb Blahová a Goláň
Do druhého kola doplňovacích senátních voleb v obvodu Zlín postoupili krajská radní Michaela Blahová (KDU-ČSL) se ziskem 24,18 % hlasů a daňový poradce Tomáš Goláň (SENÁTOR 21), který získal 18,99 %. Kandidát KSČM Radomír Rafaja získal 5,26 % hlasů.

K volebním umám se dostavilo necelých 16 procent voličů, volební účast tak byla výrazně nižší než při posledních senátních volbách v roce 2014.

Rafaja z výsledku prvního kola neskrýval zklamání. "Lhal bych, kdybych tvrdil, že jsem spokojený. Předpokládal jsem, že bych mohl postoupit do druhého kola, nicméně nestalo se tak a nezbývá mi, než vítězům popřát všechno nejlepší," řekl Haló novinám. Zároveň našemu listu Rafaja poděkoval za pomoc v průběhu volební kampaně stejně jako své manželce. "Bohužel, těch, kteří mi pomáhali, není mnoho," posteskl si komunistický kandidát.

Lidé v doplňovacích senátních volbách v obvodu Zlín vybírali z devíti kandidátů nástupce Františka Čuby (SpO), který koncem února rezignoval na fújíkci senátora. Žádný z devíti kandidátů nezískal více než 50 procent hlasů, a drahé kolo se tak bude konat 25. a 26. května. Obvod Zlín vedle velké části Zlínska zahrnuje i jižní část Vsetínska. "Hlasovací lístky budou žluté. Voliči je nedostanou předem, ale až ve volebních místnostech. Otevře se jich celkem 147" uvedla mluvčí Českého statistického úřadu Petra Báčová.

Při posledních senátních volbách v obvodu Zlín porazil Čuba na podzim 2014 ve druhém kole současnou poslankyni a tehdejší končící senátorku Alenu Gajdůškovou (ČSSD). Volební účast tehdy v obvodě dosáhla 20,48 procenta. K prvnímu kolu, které bylo spojeno i s hlasováním do obecních zastupitelstev, tehdy přišlo výrazně více lidí, a to 41,96 procenta.    (jad)

 

Zdroj: 
Halo noviny 21. 5. 2018