Senioři, máte to v rukách, co bude dál.

10. 9. 2018

Co mě přivedlo do politiky - s úvahou nad životem kandidáta do senátu v r.2018?

Těžký dotaz – v politice jsem snad byl už jako kluk . Již v 8 letech jsem se zapojoval do práce na akcích "Z". Co jsem dělal – vydával a sbíral nářadí na stavbě kulturního domu na Lesní čtvrti ve Zlíně. Zvláště děti baťovských pracujících byli vedeni k budování a kolektivní pomoci při naplňování potřeb pro život , práci i odpočinek.

Taky to byla politika – pracovalo se pro lidi , akce uličního výboru , prostě politika pro lidi, naplnění jejich potřeb – postavit si kulturák , postavit si obchod , školku , hřiště , brigády na úklid , apod. Dál však to bylo asi přesvědčení , při práci formování materiálního pohledu na život a svět. Možná i to , že jsem se narodil v roce 1948 . Vyrůstal jsem ve významných změnách v životě lidí a společnosti do kterých jsem se zapojil. Zjistil jsem , že nikdo mi nic nedá zadarmo a zázraky se nedějí . Jedině vlastní vytrvalostí mohu dosáhnout vzdělání a budoucího zaměstnání pro mě tradiční ve stavebnictví a to je o materiálu , o práci , o vytrvalosti o znalostech. Zde se skutečně pracuje s lidmi , pro lidi. Výhodou období budování socialismu a po roce 1961 život a práce v ČSSR měla ohromnou výhodu , každý měl práci , musel pracovat , dostával pravidelně mzdu , mohl si vzít podnikovou půjčku – mnohdy nenávratnou , nikdo Vás nevyhodil z práce , byla zcela bezplatná zdravotní péče, bezplatná školní výchova ,veškeré pomůcky dostávali školáci zadarmo,dostatek školek a jeslí , bylo kde bydlet většinou v nájemních bytech s nízkými nájmy a za sociální byty i méně, ve Zlíně základní pracovní doba od 6:00 do 14:00 h.  , zajištěny k těmto časům všechny spoje . Sport včetně vybavení , kroužky pro děti vše zdarma. Podniková rekreace i do zahraničí , pionýrské tábory o prázdninách. Jen vzpomínka !!

Je pravda v roce 1958 jsem byl pionýr , 1962 svazák , 1973 jsem vstoupil do strany , v r.1968 voják základní služby – a vše bylo trochu jinak než vám fabulují . Po r.1989 3x vyhozen z práce pro členství v KSČM a přesto žiju dál i pracují.

Do pracovních pozic v Průmyslových stavbách Gottwaldov jsem postupoval po naplnění bodů praxe "baťovského plánu osobního rozvoje". Musel jsem pracovat a mít výsledky, byl jsem i nejlepším pracovníkem , zlepšovatelem. Pracoval jsem na výstavbě Pneumatikárny Otrokovice, Mlékárny Prštné , také na stavbě svazáckého hotelu Voroněž v Luhačovicích a dalších stavbách po celé republice. Lacrum Prštné i Voroněž nový režim zdevastoval. Asi jako každý kluk , mladý muž ,v té době sportoval . Byl modelářem , měl psy. Na blbosti jsem neměl čas. Hrával jsem snad všechny kolektivní sporty a většinou byl tím posledním na koho se všichni spoléhali , pozice brankáře v TJ Gottwaldov mi byla asi předurčena i tím , že můj otec chytával za SK Baťa a měl jsem vzor i když mi dával zabrat. Pracoval jsem také v Lázeňské organizaci Luhačovice jako vedoucí provozu , po převratu u demoliční firmy E.I.P.Panorama na Vysočině , také v Technických službách Luhačovice , ale také na výstavbě Českého domu v New Yorku už jako OSVČ. V současné době mám na starosti provozní údržbu nakupního střediska v Luhačovicích a dělám také technický dozor investora na stavbách. Zkušeností mám za více jak 50 let ve výrobním procesu , stavbách na rozdávání a také v komunální politice za 8 let  mám zkušeností dost.

Do pozic v politice , do  funkcí jsem se nikdy netlačil a neměl ani čas – po převratu v r.1989 jsem v r. 1991 převzal ZO KSČM Luhačovice ze které již dříve vedoucí pracovníci zahodili knížky (už je nepotřebovali ) a mám ji na starosti dodnes, v letech 2006 až 2014 jsem byl zastupitelem v Luhačovicích . Skupinové zájmy nově vzniklých stran a hnutí však  podíl komunistů a jejich návyk pracovat pro lidi , v jejich  prospěch a za spoluobčany Luhačovic v podstatě znemožnil. Přitom nám všem – občanům Luhačovic jde o jedno zajistit lepší podmínky pro život v této lokalitě o její územní rozvoj , vrátit tomuto lázeňskému místu vyjímečnost , jeho nepopiratelné postavení "Perla Moravy" mezi lázněmi a spokojený život , podmínky nejen pro domácí ,ale i pro návštěvníky i léčené pacienty. Přesto nemohou být "Luhačovjané" omezování komerčním provozem v podstatě dnes už třemí lázeňskými organizacemi na území města.

Současná pozice – vést politickou stranu s vypáleným cejchem je obtížná , někdo to musí dělat a těžko se hledají lidé, kteří obětují svůj čas pro ostatní , riskují dehomestaci svého jména i rodiny okolím , že z toho nejsou zvláštní požitky , je snad zřejmé . U mnohých seskupení oponentů je to názorová jinakost , nenaplněné ambice ,ale i boj o pomyslnou moc , prestiž , skupinovou podporu svých zájmů a čím toho míň dokázali tím jsou zarputilejší a nenávistní. Jedním z důvodů je i skutečnost , že z předchozího období si dost pamatujem. Bohužel mladá generace si nechala historii a zásadní skutečnosti v hlavách přepsat.

Základní význam politiky jsou podmínky porozumění , dosažení koncenzu v naplnění společenských potřeb s názorem společenství lidí.  Je nutné najít shodu ,jak dosáhnout skutečných podmínek pro život , územního rozvoje , podmínek vybaveností území s ohledem na matky s dětmi , školáky , sportoviště , pracující i seniory. Vše v docházkové vzdálenosti včetně dopravy, to je ochota k vyjednávání v zájmu občanů i navazujících obcí-tam také žijí lidé , vše  bez lobistů , politikaření.

Pracujících , kteří bohatství země  i ten státní rozpočet dotují je čím dál míň. Jejich odměňování je dáno nastoleným systémem – jsme na 1/3 platů západního světa , narůstá počet úředníků kteří čerpají peníze i za neobsazená místa , státní správa se zbavuje práce  a přesto dostávají přidáno, vznikají stovky neziskovek dotovaných ze státního rozpočtu , snižuje se porodnost , máme armádu nepřizpůsobivých a jejich počet narůstá , populace stárne , narůstá nezájem o věci veřejné . Infrastruktura a územní rozvoj je nedostatečný .Celá řada dalších problémů o kterých jednají  zvolení zástupci v PČR, kteří mají tu odvahu polemizovat o tom zda si schválit 20% nárust svých odměn a polemizují o přirozené nutnosti růstu mezd u pracujících , kteří na ně vydělávají.

Docházka je v Senátu téměř 50% , ale odměny berou 100% včetně dalších nárokových položek. Zde bych zvedl ruku proti plánovanému zvýšení o 20% . Jsem pro senát jako "Radu starších" jen s hrazenými náklady za skutečou účast na jednáních a veškeré nárokové položky vykazovat tak jako ostatní živnostníci v účetnictví. Nás co jsme ochotni za správnou věc do toho jít , ne pro peníze ,  je čím dál míň.

To že mě stranický orgán kolektivně vybral a navrhl do letošních senátních voleb je pro mě ohromná čest , je to úkol , odpovědnost ,  je to snad poslední období kdy můžu zůročit své životní i pracovní zkušenosti a něco po sobě zachovat a taky jedna z možností něco změnit , bránit zlu,  které z mnoha stran a hnutí , zcela otevřeně doslova tryská proti lidem. Existují politici zpanštělí v domění že výběrové vzdělání,funkce a "kumšt" jim dává právo vlády nad "plebsem", politici toužící po dosažení ekonomické moci a majetku, politici zaslepení ani ne vírou, kterou ani nepraktikují ,řídící se po léta heslem "trochu pomoci , více škodit , to se může vždycky hodit" zrazující národ , své voliče , vždy a za každého režimu.

Také mladá generace , která díky pokroku a průmyslovému rozvoji,  z práce pro společnost pracujících lidí , svých rodičů , dosáhla vyšší úrovně vzdělání , která žije na vyšším "levlu" současné životní úrovně se domnívá a dává okolí na vědomí jak jsou lepší – nespokojení s vývojovým stavem a ani si neuvědomují ,že to je vlastně jejich neschopnost naslouchat problematice života , komunikovat s okolím , příspět svým podílem a né napřed "popravit" a hned skočit do "zlata". Touto zrychlenou představou života s motivací si ho především užít si teď neuvědomují ,že budou rodiči svých dětí "dalších dravců" , kteří je následně "zneváží " mnohem rafinovaněji , délka života  i produktivní věk se prodlužuje.

Ve volebním obvodu č. 80 na Uherskohradišťsku a Zlínsku je 79 obcí  z toho jen 10  větších měst kde se o vaše hlasy utká celkem 7 kandidátů kde většina jsou stávající nebo bývalí státní úředníci (starostové, exhejtman,senátor,aktivní manažer) i s několika  placenými funkcemi (nejen že tím vlastně tunelují rozpočty, část práce za ně musí dělat podřízení) , ale hlavní otázkou je jak se můžou obvodu věnovat , protože den má pouze 24 hodin a mnohé obce, starostové obcí občané svého senátora ani neviděli , maximálně na nějakých slavnostech , pracovně daleko od problematiky lidí .

Na závěr si dovolím vyzvat všechny lidi s volebním právem "jděte k volbám ,především seniory, volte rozumem svými životními zkušenostmi" , máte děti , vnuky a zajištění podmínek pro život i trvalý rozvoj , nejen své obce , regionu , "Česka" je to našim životním úkolem jinak jsme tady byli zbytečně.

Nebojte se volit Komunistickou stranu Čech a Moravy , náš program je v podstatě jediný z kterého po léta s různými obměnami čerpají ostatní strany a hnutí , naše heslo "S lidmi , pro lidi" je vypovídající o našem programu. Síla a prospěšnost volebního programu , ať už je to v komunální politice nebo v kontrolní činnosti Senátu je ve vašich rukách.Osobně mohu garantovat , že pokud mě zvolíte – ve volebním obvodu  80 – mám číslo 5 , tak o mé práci uslyšíte a také mě u Vás uvidíte.

Dovolím si jako "senior " vyzvat všechny ostatní seniory – uvědomte si svoji sílu . V tomto státě je nás kolem 2.500.000  s volebním právem , máme takovou sílu že při využití svých životních zkušeností dokážeme zanechat odkaz , stopu mladé generaci , svým dětem i vnukům jako základ pro další život nejen ve zlínském kraji , ale i  v Česku. Nenechávejte mladou generaci  na pospas "dravcům" neboť nevědí co činí !!

 

Jordák František , ing.AI.- kandidát do Senátu PČR vol.obvod č. 80   8.září.2018                                                        

lídr KSČM a Občanů do zastupitelstva Luhačovic

Autor: 
Ing. František Jordák