Používá generální štáb naše vojáky v Afghánistánu v souladu s mandátem operace?

23. 10. 2018

Leteckou základnu Bagrám střeží v Afghánistánu také česká jednotka. V srpnu tam zemřeli tři její příslušníci, když se před patrolou odpálil sebevražedný útočník. Tehdy v létě mi zcela uniklo, že prý chvíli poté prohlásil náčelník generálního štábu Aleš Opata: »Nikdo nebude beztrestně zabíjet české vojáky v Afghánistánu.«

Minulý týden vešlo ve známost, že čeští vojáci na základě zpravodajských informací od aliančních spojenců vypátrali teroristy, kteří útoku připravovali, a že na pachatele zaútočila v poměrně rozsáhlé operaci 601. skupina speciálních sil generála Moravce z Prostějova. Asi by mne celá věc nechala chladným, kdyby vzápětí nepřišlo rozhodnutí ministra obrany Metnara vyšetřit únik informací a kdyby Aleš Opata nedodal, že »to souvisí s operační bezpečností našich vojáků«. Ukecaný náčelník generálního štábu vzbudil mou pozornost a přiměl mne přemýšlet.

Po chvíli mně jako důstojníkovi bývalé Československé lidové armády došlo, že trestná akce českých speciálních sil měla jednoznačně zpravodajský a útočný charakter. Červená kontrolka v hlavě mi začala blikat. A blikání se zrychlilo, když ministr Metnar uvedl, že čeští vojáci v Afghánistánu postupují v souladu s mandátem operace. Opravdu? Já si doteď myslel, že Sněmovna schválila v červnu rozšíření mandátu s tím, že se vysílají jednotky pro výcvik jednotek afghánské policie a armády a pro strážní službu.

Proto jsem si našel parlamentní tisk 150 a čtu tam: »Mise Resolute Support (RSM) má nebojový charakter a její podstatou je poskytování výcviku, poradenství a asistence na národní institucionální úrovni, na úrovni armádního sboru a v případě speciálních sil i na nižší úrovni…« Nejsem právník, ale pomalu dospívám k názoru, že nějaký neznámý pachatel zneužil naše vojáky v Afghánistánu k jinému než schválenému účelu.

Autor: 
Milan NEUBERT, předseda Strany demokratického socialismu
Zdroj: 
ihalo.cz