Líddrem pro volby do Evropského parlamentu je Kateřina Konečná

17. 12. 2018

Dne 15. 12. 2018 proběhlo 5. zasedání ÚV KSČM. Mimo jiného se volil lídr a kandidátka do Evropského parlamentu. V tajné volbě byla zvolena s. Kateřina Konečná. Na kandidátce jsou i zástupci jiných politických subjektů, což je zcela v souladu s koncepcí vzájemné spolupráce levicových stran. Najdeme tu tři jména za SDS a dvě za KSČ. V tajném hlasování se pak na další místa kandidátky dostali Andrej Bóna (číslo 2), Arťom Korjagin (3), Roman Blaško (4), Lukáš Pařízek (5) a Dagmar Švendová (6). Za náš kraj jsou na 8. místě Ing. Kateřina Ambrožová - Srncová a na 20. místě Ing. Bc. Eva Badinková. Další naši zástupci jsou mezi náhradníky.

Potěšitelný je průměrný věk. Mezi prvními pěti je průměrný věk necelých 35 let. První desítka má průměrný věk necelých 40 let. Celá kandidátní listina ponese název  KSČM - česká levice společně.

Členům pléna představila Konečná dvě verze volebního programu, přičemž ta dlouhá je určena dovnitř strany pro její členy a kandidáty. Kratší pak přináší bodové priority, přičemž ústředním heslem je »NENECHME TO TAK«.

»Nenechme to tak, protože chceme referendum pro setrvání České republiky v EU. Není to téma, které bychom si vymysleli, protože je moderní. My ho prosazujeme dlouhodobě - a obecně platí, že chceme, aby občanů mohli rozhodovat o zásadních věcech v referendu,« řekla Konečná a dále pokračovala přesně v duchu ústředního hesla. »Nenechme to tak, protože současná evropská byrokracie není akceptovatelná. Nenechme to tak, protože 17 miliard eur z rozpočtu se ročně ztrácelo v kapsách pár vyvolených směrem ke zbrojím korporacím. Chceme revizi smluv, bez té se dále nepohneme,« konstatovala vedoucí kandidátka a dodala: »Nenechme to tak, protože se nechceme nechat školit od kolegů ze západu, jak bychom to tady měli dělat. Nenechme to tak, protože nám jde o to, aby se 10 milionům lidí v České republice žilo dobře.«

Čtyřmi základními prioritami jsou »rovnost«, »bezpečnost«, »demokracie a transparentnost« a »soběstačnost«. Na kandidátce nechybějí nestraníci, stejně jako zástupci dalších levicových stran či hnutí – Ne základnám, KSČ či Strany demokratického socialismu. Tento fakt se odráží i v samotném názvu společné kandidátky. »Naší tendencí není se izolovat, ale otevřít tak, abychom ve výsledku byli jedinou levicovou hybnou silou, která bude spojovat a integrovat, a ne se někde schovávat a hrát si jen to své. Čím více stran bude na palubě, tím lépe se nám může povést zajistit náš volební výsledek. Jde o to, že to není sociální demokracie, která se tváří jako levicová strana, ale ve skutečnosti je KSČM jedinou levicovou alternativou, která se dokáže programově v některých bodech protínat se svými partnery. Název KSČM v první linii zůstává, navíc ovšem chceme oslovit co nejširší veřejnost,« dodala Konečná a neopomněla poděkovat Jiřímu Maštálkovi, který již v příštím roce kandidovat nehodlá, za více než čtyři roky společné práce v Evropském parlamentu.

Autor: 
Pavel Kroča