MŽP by nemělo chválit sebe, ale poslance, říká Marie Pěnčíková

29. 12. 2019

Za letošní legislativní úspěchy považuje ministerstvo životního prostředí balíček odpadových zákonů nebo novelu vodního zákona, které se dostaly do Sněmovny. Prošla také novela o podmínkách obchodování s emisními povolenkami, kterou nedávno podepsal prezident Miloš Zeman.

Podle poslankyně, stínové ministryně životního prostředí za KSČM Marie Pěnčíkové není snadné hodnotit práci resortu ministerstva životního prostředí za rok 2019. »Je období konce roku a to přece jen člověk bývá naladěn trošku více pozitivně a svátečně, proto bych nerada byla jen kritická. Přesto je třeba konstatovat, že za předešlých 12 měsíců toho ministerstvo moc ke chvále neučinilo. Je pěkné, že se samo chválí za balíček odpadových zákonů, které konečně prošly vládou, ale vzhledem k tomu, že na tyto zákony čekáme už řadu let, tak bych se zrovna tímto moc nechlubila,« řekla našemu listu Pěnčíková. Tvrdí, že to jsou věci, které měly mít už za sebou celou legislativní cestu, nejen vládní projednání. Je přesvědčena o tom, že v příštím roce se o ně svede ještě velký boj na půdě Sněmovny. A tak to vypadá s řadou dalších věcí.

Chválit by mělo podle poslankyně ministerstvo spíše snahy řady poslanců, kteří se snažili ministerstvo v některých zásadních věcech možná i nahradit a přišli se svými iniciativami. »Určitě za zmínku stojí předlohy KSČM, ať již zpřísnění ochrany zemědělského půdního fondu nebo ústavní ochrana vody,«zdůraznila Pěnčíková. Třebaže podle jejího názoru není za co moc MŽP v letos chválit, je na sklonku roku alespoň důvod »popřát panu ministrovi i všem jeho spolupracovníkům více elánu, nápadů a politického umu do roku příštího«. Dodala, že poslanecký klub KSČM jim může již dnes slíbit, že se zúčastní konstruktivní diskuze o jednotlivých zákonech.

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM