Každý měsíc stoupáme. V prosinci bychom měli 8,2 procenta hlasů

15. 1. 2020

V prosinci by se do Sněmovny dostalo všech devět nynějších stran, zjistil průzkum agentury STEM. Volby by vyhrálo hnutí ANO s 33,6 procenta hlasů, následují Piráti a ODS shodně s 12,3 procenta. KSČM by měla 8,2 procenta, což o jeden procentní bod více neř v listopadu.Trikolóra, která se v některých dřívějších volebních modelech blížila pěti procentům potřebným pro vstup do Sněmovny, by získala jen půl procenta.

"Situace v prosinci odráží váhavost a nerozhodnost," uvedl STEM. Poukázal na "nebývale vysoké" váhání lidí nad účastí ve volbách do Sněmovny. Odevzdat svůj hlas chtělo 54 procent lidí, volit neplánovala čtvrtina a 21 procent nebylo rozhodnuto.

"SPD ztratila dost významně, před Vánoci zjevně neměla silné protestní téma," napsal STEM. Strana by v prosinci dostala 5,6 procenta po listopadových 9,1 procenta.

V průzkumu STEM mezi 29. listopadem a 10. prosincem odpovídalo 1083 lidí starších 18 let. Statistická chyba činila kolem plus minus dvou procentních bodů u menších stran, u větších kolem plus minus tří procentních bodů.

Prosincový volební model agentura STEM zveřejnila na svém webu.