Takové svinstvo. Nadnárodní korporace mlaskají. Ondráček varuje před prodejem státu, prý už začal

18. 2. 2021

Krachující skiareály objíždí „muži s kufříky“ a skupují je, slyšel poslanec KSČM a přední kritik vládního postupu boje s covidem Zdeněk Ondráček. Ten ironicky říká, ať vláda klidně zavře všechny občany do pracovních táborů, když si myslí, že jí to pomůže. Boj s nákazou se dle něj musí změnit od základů a zavírání provozoven nepomůže, protože k šíření dochází stejně úplně jinak.

Pane poslanče, před týdnem jste na plénu Sněmovny při projednávání nouzového stavu konstatoval, že pokud bude vláda s nouzovým stavem dále čachrovat, třeba ho po uplynutí ihned vyhlásila znovu, podáte osobně na její členy trestní oznámení. Podal jste ho už? Anebo lze říci, že na základě žádosti hejtmanů je věc ústavně v pořádku?

Z mého pohledu věc v pořádku není, ale o tom může s konečnou platností rozhodnout jen Ústavní soud ČR. Bohužel, byly doby, kdy jsem si naivně myslel, že tato instituce je zárukou práva. Po mnoha jejích rozhodnutích si to však již nemyslím, a tak je těžké předvídat, jak se k tomu postaví. Toť můj osobní názor. Co se týká té první části otázky, odpovím takto. Myslím, že správný chlap by měl vždy splnit to, co řekl nebo vysvětlit, proč změnil názor. Já názor na účelovost a protiprávnost vyhlášení nouzového stavu nezměnil.     

Před poslanci jste v souvislosti s tolerancí vlády ze strany KSČM použil minulý čas. Přestane vaše strana vládu při hlasování aktivně podporovat i v ostatních věcech kromě nouzového stavu?

Neinterpretujete moje vyjádření správně. Já řekl: My tolerujeme – raději bych hovořil v minulém času – tolerovali jsme vládu jako celek, a to i někdy se skřípěním zubů. Mluvil jsem tedy za sebe a vyjádřil jsem svůj názor do budoucnosti. O další toleranci či netoleranci této vlády budeme jednat. Klidně to budu i iniciovat, pokud uvidím, že se s námi tato vláda zase snaží vydrbat. Už mám plné zuby jejích slibů a pak výmluv a oddalování dohodnutého. Politika je o kompromisech a já jsem přesvědčen, že KSČM jich ve vztahu k této vládě udělala až dost. S odkazem na moji odpověď na první otázku říkám, že si nevážím žádného chlapa, který nesplní to, co slíbil a na co si podal s protistranou ruku.

Mimochodem, jak vnímáte nastalou situaci, kdy některé opoziční strany důsledně ve Sněmovně trvaly na tom, že nouzový stav být prodloužen nesmí, hlasovaly proti němu, ale jejich hejtmani nakonec vládě pomohli a někteří z nich i vysvětlovali, že bez stavu nouze nelze situaci zvládnout? Vyznáte se v tom? Co na to říci?

Pojmenujme to nezaobaleně.  Je to problém především ODS, STAN a Pirátů. Chápu, že třeba v ODS je vnitřní pnutí. Fiala je údajně slabý předseda, na jeho pozici se už vidí předseda asociace krajů a hejtman Jihočeského kraje Kuba a sekundují mu další hejtmani z ODS, kteří jako „druholigoví“ politici zatím čekají na svoji příležitost v té druhé řadě. Hejtmani do teď měli plná ústa toho, jak oni by to zvládali lépe, ale když se jim ta šance dala, tak se doslova podělali z té možné odpovědnosti a v předklonu přicupitali za Babišem a Hamáčkem a prosili o nový nouzový stav. To, že pozvraceli záda svým poslancům a stranám, je jim celkem jedno. To je ta politická reprezentace, která si v krajích hraje na hogo fogo, ale skutek utek. Možná to bude i tím, že každý z nich sedí jedním zadkem na dalších několika židlích a pracovat, třeba jen několik týdnů na 100 a více procent pro kraj prostě ani nemohou. Je mi z nich zle a nechce se mi o nich ani mluvit. Co si lidé zvolili, to mají. Třeba jim toto trochu otevře oči.

Celý rozhovor na https://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Takove-svinstvo-Nadnarod...

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM
Zdroj: 
Parlamentní listy