Dojde k vypovězení tolerance vlády? Luzar přišel s vážným varováním pro Metnara a Babiše

22. 2. 2021

Zkrácení armádního rozpočtu To byla tvrdá podmínka od KSČM. Přes ní nejel vlak. Menšinová koalice ANO a ČSSD by jinak pohořela se schválením státního rozpočtu v Poslanecké sněmovně. Vláda deset sporných armádních miliard nakonec přesunula z kapitoly ministerstva obrany do rozpočtové rezervy a polovinu vrátila armádě na konci ledna.

Koncem minulého měsíce tiskem proběhla zpráva, že zbylých pět miliard armáda dostane v únoru. A? Zatím nic. Ke smutným očím pana Metnara se přidalo vydírání. Podle ministra bez výše uvedené sumy obrana nemůže pokračovat v modernizaci armády podle plánu – splácí pronájem Gripenů, nakupuje letadla CASA i vrtulníky ze Spojených států a jenom za tyto tři položky v letošním roce zaplatí bezmála pět miliard.

Na názor o přehazování miliard a citové vydírání ministra obrany Metnara se Sputnik zeptal poslance za KSČM, člena hospodářského výboru Sněmovny a předsedy sněmovního podvýboru pro svobodu slova a média Lea Luzara.

„Objektivně armáda nyní nepotřebuje peníze na novou výzbroj. Armáda má rozpočtovanou částku 75mld Kč, což je stejná částka jako minulý rok. Snahy o zvýšení rozpočtu na 85mld Kč tj. na původně požadovanou částku na rok 2021, před zásahem klubu KSČM, je nepochopením aktuálních priorit státu. Covid-19 zasáhl všechny, jak občany, tak i kapitoly státního rozpočtu, ale i výrobce vojenské techniky. Již dnes je mnohým zřejmá nereálnost plánovaných armádních akvizicí na tento rok. Peníze nyní potřebujeme především na zvládnutí krize a ne na zahraniční mise po světě. Ten svět je nyní vinou pandemie ochromen a má aktuálně jiné starosti. Dnes jsou potřební vojáci vezoucí do světa vakcíny a ne granáty,“ říká.

Více v rozhovoru https://cz.sputniknews.com/nazory/2021021913217108-dojde-k-vypovezeni-to...

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM
Zdroj: 
Sputnik News