Konečná: Vláda dlouhodobě nemá žádnou koncepci a ze sněmovny si dělá trhací kalendář

26. 2. 2021

Europoslankyně za KSČM Kateřina Konečná byla ve čtvrtek hostem pořadu České televize Události, Komentáře. S R. Fialou (SPD) a s J. Michálkem (PIRÁTI) reagovala na diskuzi ministra průmyslu a dopravy K. Havlíčka (za ANO 2011) s hejtmanem Jihočeského kraje M. Kubou (ODS) o zpřísňování opatření, o tom, zda zavést tvrdý lockdown, diskuze se týkala také o zákazu vycházení a o zavřených školách.

"KSČM celou dobu říká, že zdraví občanů České republiky je to nejdůležitější, co máme, nedá se zaplatit a vyplatit žádnými penězi. Mě velmi překvapilo, že opět saháme do práv občanů, do omezení jejich svobod a na tu ekonomiku se vůbec nedíváme racionálně. My jsme už od začátku ledna žádali vládu u každého jednání, ať zavede testování ve fabrikách, protože je evidentní, že je to jeden z velmi silných zdrojů nákazy. Vláda dlouhodobě nemá žádnou koncepci a bohužel se ukazuje čím dál víc, že si i z té sněmovny dělá tak trošku trhací kalendář, protože přijít do sněmovny s prodloužením nouzového stavu, který Ústavní soud ČR prohlásil za protiprávní... Vláda si zahrává nejenom s politickou reprezentací a s opozicí, ale především s občany České republiky," řekla Konečná.

"U pandemického zákona se zachováme tak, jak jsme se zachovali už jednou, to znamená, my ho nepodporujeme, protože si myslíme, že je to legislativní paskvil, který vznikl v podstatě přes noc. My jsme ale po něm volali a žádali o něho už půl roku, " řekla

"Nedovedu si představit, že bychom ho prodlužovali, ale dovedu si představit variantu, že vláda přijde s nějakou novou variantou nouzového stavu a tam platí jediné, my to říkáme celou dobu, testování, trasování a očkování. Vláda očkování nezvládá očkování. Leželo nám tady 40 000 kusů vakcín AstraZenecy a každá vakcína zachraňuje život. Pokud panu premiérovi jde opravdu o životy občanů, tak, ať si nehraje na toho, kdo rozumí všemu, dá očkovací strategii opravdu do rukou odborníkům a nemusí to rozvážet po Praze dobrovolníci. Možná pak zachráníme daleko víc lidských životů."

Zdroj:
ČT24