Uctění památky obětem II. světové války

19. 4. 2021

Každým rokem uctíváme u nás na Valašsku ve Zlínském okrese památku obětí vypálené osady Ploština a stejné tragédie v obci Prlov.Letos  tomu je  už 76 let od těchto hrozných útrap válkou zmítané naší vlasti v tomto kraji. Ploština a Prlov,to je vždy začátek pietních akcí,které potom pokračují uctíváním hrdinů II.světové války,kdy OV KSČM Zlín ve spolupráci s Česko -Ruskou společností květinovými dary uctívají památku padlých  v okrese.Objíždějí se jednotlivé pomníky.

Letos na Ploštinu,Újezd a Prlov se za OV KSČM Zlín vydali předseda OV s manželkou a se svou vnučkou Nelou,nejmladší členkou okresu Zlín,která vstoupila teprve nedávno do naší strany.Má 19 let.Přidal se i její bratr,kterému je 16 let.Za členy okresu se v roli řidiče zůčastnil s.Rafaja Radomír.Akce se uskutečnila 17.4.2021.Zase proběhla takový komorním způsobem, jako tomu bylo v loňském roce. Důvod je stále stejný-pandemie.

Nejprve jsme uctili památku obětí na Ploštině položením kytice karafiátů a poklonou jejich památce.Cesta k položení kytice byla dosti náročná.Všude plno sněhu a bláta.Na vrchu u památníku jsme zjistili,že je obehnaný kolem dokola zábranami stavbařů.I když jsme žádnou činnost,která by zabraňovala vstupu neviděli.Vydali jme se tedy ke kapli,kde bychom mohli kytici položit,jak jsme viděli den předtím v televizi,kdy pokládali věnec zástupci obce.Cesta byla velmi nepřístupná.Hrozila i poraněním.Nakonec jsme prostor před kaplí objevili,kde byly věnce položeny. Obec asi opomenula,že přijedou i ostatní vzdát čest památce umučených osadníků.Celý areál je totiž ve stavební úpravě.
 
Poté jsme jeli na hřbitov do Újezda u Valašských Klobouk,kde jsme stejným způsobem uctili znovu památku obětí Ploštiny.Zde jsou pochovány.Poté jsme zamířili do obce Prlov,kde jsme si rovněž připomenuli a uctili památku obětí této obce z roku 1945 a to z 23.4.,kdy po čtyřech dnech od vypálení osady Ploština řádili fašisté stejným způsobem i zde.Tady položilo svůj život 23 obyčejných lidí obce.Skoro stejný počet jako na Ploštině/24/.Mým poznatkem je,že děti o těchto událostech málo vědí.Nevím ,co je ve škole učí v odpovídajících předmětech.Proto musíme my komunisté více působit na mládež.Aspoň v okruhu našich dětí vnuků,celé rodiny a kamarádů,aby mladí  věděli co válka nese-násilí, smrt a ničení hodnot.Dnes je to zrovna aktuální otázka ,kdy nárůst konfliktu vzrůstá.Situace na Ukrajině a působení Nato a politika USA.
 
Nesmíme dopustit,aby se takové hrůzné události opakovaly. I za toto naše strana bojuje a stojí vždy  na straně míru. Svoboda a mír musí být samozřejmostí.       
 
Autor: 
Stanislav Remeš předseda OV KSČM Zlín