Pěnčíková: O krocích, které inspekce podnikla po havárii, jsou velké pochybnosti

9. 7. 2021

Poslanecká vyšetřovací komise k havárii na Bečvě se zaměří hlavně na to, co dělaly úřady po ní i před ní. Zabývat se bude zejména činností České inspekce životního prostředí (ČIŽP) a jedním z prvních, koho budou chtít poslanci vyslechnout, bude její ředitel Erik Geuss. V Interview ČT24 to řekla nově zvolená předsedkyně komise Marie Pěnčíková (KSČM). Policie podle ní vyšetřuje ekologickou havárii velmi dlouho a navzdory mediálním spekulacím neočekává, že by v dohledné době vyšetřování skončilo.

Marie Pěnčíková získala ve čtvrteční volbě post předsedkyně vyšetřovací komise k havárii na řece Bečvě, a to přes to, že její strana původně nebyla nakloněna tomu, aby komise vůbec vznikla. Podle Pěnčíkové však jediný důvod byl, že policie havárii stále vyšetřuje a není zvykem, aby sněmovna zřizovala komisi k živé kauze. „V momentě, kdy ustavena je (…), tak se samozřejmě zapojíme,“ zdůraznila poslankyně.

Cílem komise podle ní sice bude vyšetřit, kdo pochybil, ale hlavně na straně státu. „Prvotní rolí komise, kvůli které byla ustavena, by mělo být posouzení procesních kroků, jak probíhaly před havárií, ale hlavně jednotlivé kroky, jak šly po havárii. Nemusíme dospět k určení viníka, nejsme Policie ČR, nejsme státní zastupitelství,“ shrnula. Dodala, že „závěr by měl být hlavně v legislativní části“.

Více na https://ct24.ceskatelevize.cz/domaci/3338056-ukolem-komise-k-becve-bude-...

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM