Chybou jsou nezmapované výpustě, vyšetřování trvá dlouho, říká předsedkyně sněmovní komise k Bečvě

23. 9. 2021

Uběhl rok od havárie na řece Bečvě, která poničila biotop na 40 kilometrech toku a zabila 40 tun ryb. Sněmovní komise, která se případem zabývala, schválila už v pátek závěrečnou zprávu a v pondělí jí následně zveřejnila. „Myslím si, že závěry, ke kterým jsme dospěli, jsou objektivní a všeříkající,“ řekla Radiožurnálu předsedkyně vyšetřovací komise k ekologické katastrofě na Bečvě Marie Pěnčíková (KSČM).

K jakým hlavním závěrům vyšetřovací komise dospěla?
Závěrů je celá řada. Všechny jsme jednotlivě diskutovali, protože ne na všech se nakonec komise shodla, že by měly být obsahem závěrečné zprávy. Ty zásadní, které nás srážely, byly například ty, že nemáme zmapované vyústí na řekách, protože v momentě, kdy se taková havárie stane, tak potřebujeme hlavně rychle odebrat vzorky ze všech možných výpustí, ze kterých se tam látka mohla dostat. A v momentě, kdy nevíme, na kterém kilometru, na kterém břehu máme výpusť, je to samozřejmě komplikace.

Ukázalo se také to, na co možná upozorňoval už kolega Petr Gazdík (STAN) ve svých dřívějších vystoupeních - ne všechny státní instituce postupovaly správně. Teď nechci říkat, že to byl úmysl, spíše koordinovanost jednotlivých orgánů v danou chvíli prostě nezafungovala, takže ač někteří postupovali dle svých metodických pokynů a interních pravidel, tak nakonec to neudělalo jednotné soukolí, ten jednotný fungující stroj, a došlo k řadě pochybení.

Považujete závěry za natolik závažné, že jste požádali předsedu sněmovny o svolání mimořádné schůze?
Určitě, shodli jsme se v podstatě jednomyslně, že je potřeba, ať je zpráva projednána. Jak víte, poslední schůze byla už v momentě, kdy jsme jednali na komisi a nebylo jisté, jestli bude dalším týdnem pokračovat nebo ne.

Proto jsme i do usnesení vyšetřovací zprávy přidali výzvu předsedovi Poslanecké sněmovny se žádostí o svolání mimořádné schůze. Myslíme si, že naše podněty by měly být na půdě Poslanecké sněmovny projednány, ať dostanou oficiální ráz. Když komise na zprávě pracovala a zabývala se tím, byla by škoda, aby zapadla. V tomto volebním období už by to jinou cestou, než formou mimořádné schůze, nebylo možné. A já doufám, že tím vznikne i podnět pro budoucí Poslaneckou sněmovnu, aby se ti tím opravdu zabývala a ke změně legislativy došlo.

Celý rozhovor najdetre na stránkách Českého rozhlasu:

Zdroj:
Český rozhlas FOTO - René Volfík