Kateřina Konečná: Šance na nový začátek pro KSČM

12. 10. 2021

Soudruzi a soudružky, podporovatelé, sympatizanti, ráda bych vám všem poděkovala za váš hlas a veškerou podporu, kterou jste komunistické straně poskytli.

Zažili jsme odpornou antikomunistickou kampaň a spousta z nás musela čelit nechutným osobním útokům a výhrůžkám od lidí, kteří mají jinak plná ústa slušnosti a tolerance. I tak jsme se na to my všichni nevykašlali. Tato ukázka vůle a odhodlání si v těchto nelehkých časech zaslouží obdiv.

I přes veškerou naši snahu dopadli volby tragicky, a to nejen pro nás, ale pro celou českou levici, a to ať už vlasteneckou, liberální nebo zelenou. Všichni jsme si sáhli na pomyslné volební dno.

Teď máme dvě možnosti. Buď se začít litovat a hledat viníky, anebo provést nekompromisní, ale věcnou kritiku vlastní práce a co nejdříve se pustit do té, která nás v budoucnu čeká. A s tou vládou, která se momentálně rýsuje na obzoru, mi, prosím, věřte, že té práce opravdu nebude málo.

Já jsem zastánkyní toho druhého přístupu!

Pokud nemůže KSČM pracovat v Poslanecké sněmovně a bránit tam zájmy poctivých pracujících, studentů a seniorů, potom musí znásobit svoje úsilí všude jinde.

Bohužel jsme si zvykli na teplá místečka a zapomněli jsme, kde leží a vždy leželo těžiště komunistické práce. Komunisté se musí opět postavit do čela bojů za sociální spravedlnost všude tam, kde se ji bude snažit budoucí pravicová vláda podkopávat. Musí vždy bojovat proti privatizaci, kdekoli se o to zloději a tuneláři nalepení na budoucí vládní strany budou pokoušet. Nikdy nesmí dovolit, aby budoucí škrty a krize odnesli ti, kteří už teď jsou rádi, když na konci měsíce vyjdou s výplatou.

Kde tedy budeme bojovat, když ne v parlamentu? V odborech, ve spolcích a občanských sdruženích, na univerzitách i učilištích, na protivládních demonstracích i v lokálních iniciativách. Nedáme pravici vydechnout!

Porážka v těchto volbách bude pro komunistickou stranu ledovou sprchou, která nám vlije novou energii a zápal do žil. Poctivých a zapálených lidí máme ve straně dost. Je čas, aby konečně dostali prostor a ukázali, jak se to má dělat.

Autor: 
Kateřina KONEČNÁ, poslankyně Evropského parlamentu za KSČM