Blesk: Rozhovor s předsedkyní KSČM Kateřinou Konečnou

21. 11. 2021

Šéfka komunistů Konečná je chce vytáhnout z povolební bídy: Boj proti drahotě i propouštění.

Autor: Tomáš Belica, 20. listopadu 2021, 05:00 

Komunisté mají po volebním výprasku, který skončil 32 let od sametové revoluce odchodem ze Sněmovny, ve vedení ženu. Europoslankyni Kateřinu Konečnou zvolili delegáti na mimořádném sjezdu letos v říjnu. Blesku popsala své plány, jak KSČM dostat zpět do hry. Mezi stranické cíle zařadila boj proti zdražování cen energií nebo hypoték, stranu by chtěla otevřít novým sympatizantům. Připustila, že v rámci nutných úspor se ve straně nevyhne propouštění.

Na předsedkyni strany jste kandidovala už v roce 2018, kdy KSČM ještě byla parlamentní stranou. Proč chce teď někdo kormidlovat „potápějící se bárku“?

Protože si myslím, že není potápějící se. Je to obrovská výzva, protože my silnou levicovou stranu v České republice potřebujeme. To, že voliči teď vyhodnotili, že na levici hrající si hnutí ANO jim stačí, je jedna věc. Ale myslím, že opravdu teď v sociálních věcech a oblastech, které přicházejí – ať jde o zdražování cen energií, obrovské zdražování hypoték, vlastně zdražování všeho kvůli inflaci, která se na nás řítí – nezůstala v Poslanecké sněmovně žádná levicová strana, která by se zastala obrovského množství občanů.

Když se podívám na kroky sociální demokracie za posledních 30 let, jsem přesvědčena, že jedinou opravdovou levicovou alternativou je KSČM. My svou budoucnost máme, na druhou stranu si ji musíme zpátky velmi těžce vybojovat a také na tom od prvního dne mého zvolení pracujeme. Nejen ve vedení strany, ale také v nižších složkách, protože si to moc dobře uvědomujeme.

Ve svém prvním vystoupení po těchto volbách jste zněla velmi rozlobeně až nekompromisně. Mluvila jste o návratu ke kořenům, vymezila jste se vůči tématům, jako je podpora manželství stejnopohlavních párů…

Já se těm tématům nevyhýbám, ale na druhou stranu voliči KSČM vždy patřili ke skupině lidí, kteří byli vesměs zaměstnanci nebo malí živnostníci. A zpátky ke kořenům myslím zpátky tak, abychom dokázali naší politiku realizovat a lidé nám zase začali věřit. Celé komunistické hnutí vzniklo na tom, že jim lidé věřili, že uvěřili tomu, že nezvítězí vláda peněz, ale že je možné, aby zvítězili občané a jejich názory.

A já vidím obrovský potenciál v tom, že v této republice existuje 30 procent lidí, kteří nemají na žádný nenadálý výdaj, přestože chodí do práce, velmi často do dvou prací. Nemohou poslat dítě do žádného kroužku, protože jim na to nezbývají prostředky. To je neskutečná ostuda všech vlád za posledních 30 let. Tohle prostě není normální!

„Budu se snažit hledat spojence všude, kde to půjde“

Budete jako šéfka přístupná kompromisům?

Kdo mě zná, ví, že jsem člověk kompromisu. Vždy se snažím spíše dohodnout než křápnout do stolu a odejít. Nebudu ale přístupná kompromisům, že 16 200 korun je ideální minimální mzda. Ne, není! Nebudu přístupná tomu, že zaměstnavatelé zneužívají své zaměstnance a nebudu nikdy v rámci kompromisu ochotná přistoupit na to, že daně se nemají platit v zemích, kde vznikají zisky, ze kterých se daně odvádějí.

A v řadě dalších témat, v zahraniční politice. Nebo v tom, že máme radši nakupovat vojenské hračky, než abychom ty peníze dali lidem, kteří je dneska zoufale potřebují. To nejsou věci, u kterých jsem ochotna ke kompromisu. A pak je to samozřejmě základní program KSČM, který budu respektovat a budu vyžadovat, abychom ho dopracovali do absolutního detailu.

A v čem jste ochotna „slevit“?

Bavit se můžeme například o věcech, jak postupovat v komunálních volbách, zda třeba navrhovat ve všech obvodech naše kandidáty do Senátu. Umím si představit, že pokud bude existovat nějaký zajímavý levicový kandidát, který má šanci se do Senátu dostat, a nemusí to být ani náš kandidát, určitě bych to nebrala tak, že s tím jednat nebudeme, protože máme vlastního. Budu se snažit hledat spojence na levicové scéně všude, kde to půjde. Čekám na to, jak dopadne sjezd sociální demokracie, jakým směrem se vydá. A přestože si nedovedu představit, ani v budoucnu, spojení těchto stran na té nejvyšší úrovni…

…myslíte jako koalici do voleb?

Já myslím, že bychom se nedohodli na tom minimálním programu. A hlavně doufám a pevně věřím, že občané pochopili, že koalice je jeden velký podvod na voliče. Když vidíme, jak to dopadlo mezi koalicí Starostů a Pirátů, tak tohle není model. Z druhé strany, máme před sebou komunální a krajské volby a hlavně v těch komunálních mám signály nejen z KSČM ale i z řad sociálních demokratů, že by nějakou minimální shodu najít chtěli.

Tam, kde to bude možné, a kde by třeba KSČM neposkládala, nebo neměla tak atraktivní kandidátní listinu, rozhodně nebudu bránit, aby se spojila nejen se sociální demokracií, ale i s dalšími levicovými alternativami. Program v komunálkách je velmi často o tom konkrétním městě, například, že nebudete prodávat majetek města, nebo že se budete snažit získat zpátky do rukou vodu toho města. Nedovedu si to nicméně představit v té vysoké politice, protože minimálně v zahraničně-politické oblasti se se sociálními demokraty neshodneme.

Na sjezdu jste volala po generační obměně. Chcete se otevřít novým straníkům?

Nejen novým straníkům, ale také novým sympatizantům. Třeba já mám velmi aktivní facebookovou stránku, mám tam desetitisíce lidí a ti mi velmi často píšou, že by se rádi zapojili, že mají nějaký konkrétní nápad na uspořádání nějaké akce, nebo jak něco zapracovat do programu. Takže jsem těm našim mladým zadala, že bych byla ráda, kdybychom přišli s nějakou cestou, jak tu stranu daleko více otevřít. Budeme se snažit vzít i lidi z venku, kteří třeba nechtějí být členy žádné politické strany, ale jejich myšlení je silně levicové a mají spousty skvělých nápadů. Teď se nám hodí každá ruka, každý nápad. Generační obměnu vedení jsme vlastně udělali. Průměrný věk vedení je 46 let.

„Jestli můžu mít vůči někomu výčitky, je to má rodina“

Vy ale necítíte, když se bavíte s mladými komunisty, že pro ně může být tématem třeba právě to zrovnoprávnění svazku homosexuálů?

Určitě, ale to je téma, ke kterému se KSČM nikdy nevyjadřovala tak, ani tak. Ve straně jsou oba typy těch názorů. Naši poslanci vždycky měli v této věci volné hlasování, ani teď neplánuji, že bych členy strany za to, že podporují stejnopohlavní svazky, vylučovala. A stejně tak lidé, kteří jsou a priori proti, jsou pro mě partnery. Nemyslím si ale, že je to základní téma, na kterém bychom měli stavět naší politiku. Je to určitě důležité téma pro určitou skupinu obyvatel, ale rozhodně ho nehodlám zdůrazňovat v našich volebních materiálech.

Ale je spousta témat, na která nemáme stejný názor, to je úplně normální v každé politické straně. Ale ještě k tomu, jak se otevřít mladým lidem: víte, já mám z poslední doby spoustu zážitků, kdy mi mladí říkají, že by vstoupili do KSČM, ale že se bojí, že když jim na to zaměstnavatel přijde, že je z práce vyhodí. Dokonce máme několik konkrétních příkladů, kde se tak stalo.

To se přece nesmí.

On se důvod k výpovědi vždy najde. My jsme to, bohužel zažili i v praxi u našich kandidátů. I proto si uvědomuji, že není tak důležité, aby ti lidé byli v tabulce člen, když budou stejně aktivní, ne-li víc, než členové strany a budou straně pomáhat.

Platí, že zůstanete v Bruselu a stranu budete řídit na dálku?

Já mám pocit, že ji řídím z Politických vězňů už asi tři týdny… Máme zatím obrovskou výhodu, že i Brusel z velké části pokračuje hybridně. Každopádně nikdo nemůže říct, že i když jsem v Bruselu, že se mi nedovolal, stejně jako nikdo z bruselské kanceláře neřekne, že když sedím tady v Praze, že se mi nedovolá. Je to velmi náročné, především pro mou rodinu. Jestli můžu mít vůči někomu výčitky, je to má rodina. Zatím se to dá, ale je to velmi na hraně.

Budete chtít v roce 2024, kdy vám skončí europoslanecký mandát, jej obhajovat?

Nad evropskými volbami teď vůbec nepřemýšlím. Velmi intenzivně přemýšlím nad těmi komunálními, denně a pořád. Priorita pro mě je připravit se na volby do Poslanecké sněmovny v roce 2024. Možná i dřív, protože nevěřím tomu, že tento slepenec vzniklý pouze na základě touhy po moci, bude mít dlouhého trvání. Takže na ty volby musíme být připraveni prakticky každý moment.

Prvním testem, zda KSČM obstojí, ale budou komunálky.

Všichni mě odrazují od toho, abych říkala, že to bude test. Poskládat kandidátky bude velmi složité, nechci říkat čísla, ale v komunálních volbách bych byla ráda, aby byl názor ve společnosti takový, že komunisté jsou pořád tady, přinášejí konkrétní řešení, bojují za ni a využívají všeho, aby občanům umožnili žít normálně a ne třít bídu s nouzí.

Tím, že KSČM vypadla ze Sněmovny, je strana ve finančních problémech. I na sjezdu jste mluvila o nutnosti omezit placené funkce. Koho se to týká?

To se týká místopředsedů, kteří už dnes pracují na dohodu o provedení práce. Týká se to i organizačních jednotek v okresech a krajích. To je, bohužel, realita. Přiznám se, že je pro mě těžké o tom mluvit. Do dnešního dne jsem se kromě dvou krajů potkala se všemi kraji a se všemi okresy, a snažíme se vybalancovat to řešení, aby akceschopnost strany zůstala zachována a abychom zároveň prostředky ušetřili. Máme jich mnohem méně, než jsme byli zvyklí, a asi nikomu nejde o to, abychom tu stranu dovedli úplně do nuly.

„Sjezd nám zakázal prodávat majetek“

Je ve hře i propouštění zaměstnanců?

Určitě, bez toho to nepůjde. Máme hodně zaměstnanců, hodně lidí pracujících na dohodu a mzdové náklady tento rok převyšují to, co získáme v příjmech.

A postačí šetřit? Nemůžete prodat majetky?

Sjezd nám zakázal prodávat majetek a to rozhodnutí mi ani nevadí. Ale chceme se zaměřit na lepší ekonomické využití majetku.

Na druhou stranu vás netíží dluhy. Není teď načase vzít si půjčku na provoz, na volby…?

Ne, v žádném případě. Nechci si půjčovat peníze. Nějaké minimální zdroje máme a opravdu musíme jít cestou úspor. Ne cestou zadlužení nebo nedej bože toho, že bych teď musela začít prodávat majetek.

Ještě do voleb měla KSČM 15 poslanců. Vy jste na ně apelovala, aby polovinu odchodného, které ze Sněmovny dostanou, dali straně. Vyslyšeli vás?

Za prvé jsem to nebyla já, ale sjezd.

Vy s tím nesouhlasíte?

Hlavní je, že je to morální apel. A za druhé, poslanci dostanou odstupné až v lednu, to znamená, že ti lidé dosud ještě žádné peníze nedostali. A jak s nimi potom naloží, bude čistě jejich věc. Za sebe můžu říct, že se nikdy nedočkají toho, že bych jim volala a o ty peníze je prosila. Buď to budou chtít udělat, nebo nebudou, já je k tomu přesvědčovat ani nutit nebudu. Byl to čistě morální apel.

Vojtěch Filip po volbách rezignoval, je prý ale připraven straně dál pomáhat. Stojíte o to?

Určitě. Pan Filip se ozval, že určitě rád pomůže. Je skvělý právník, proto zrovna jeho - až budeme vytvářet legislativní předpisy - budeme potřebovat. On je z těch, kteří se o to dění velmi zajímají. Potkala jsem se s ním, asi za něj nemůžu mluvit, ale nepřišlo mi, že bychom vůči sobě cítili nějakou zášť. A já vítám každého, kdo chce straně pomoci, i bývalé předsedy. Mluvila jsem i s Mirkem Grebeníčkem a jsem ráda, že máme normální vztahy.

Počítáte s tím, že do prezidentských voleb v roce 2023 postavíte vlastního kandidáta?

Tu otázku jsem již otevřela i ve straně, určitě se o tom budeme bavit . Máme v plánu začít tu diskuzi na jaře příštího roku a na základě toho rozhodneme. Není to teď priorita. Ale i kdybychom nepostavili vlastního kandidáta, nezůstaneme bez názoru a přikloníme se k podpoře někoho. Ale opravdu si myslím, že je to předčasné. I vzhledem ke zlepšujícímu se stavu pana prezidenta věřím tomu, že ty volby budou opravdu až v roce 2023.

Co je pravdy na tom, že vaším vzorem je Margaret Thatcher, Železná lady? Stojí to na vaší Wikipedii.

Není. A nedá se to z té Wikipedie smazat, já s tím strašně dlouho bojuji. Je to úlet, který se se mnou táhne 20 let mé politické kariéry. Nemůže být mým vzorem nikdo, kdo porušuje práva pracujících.

Autor: 
Autor: Tomáš Belica, vložil + nadpis: jk
Zdroj: 
https://www.blesk.cz/clanek/zpravy-politika/696246/sefka-komunistu-konecna-je-chce-vytahnout-z-povolebni-bidy-boj-proti-drahote-i-propousteni.html?fbclid=IwAR04hE65VMcFqgrTPYeyqbZjAbFaYvmoD6PLCXzd4w9eOirpaTlb2Y4rqqc