Rozpočet odtržený od reality

11. 3. 2022

Ministr financí by už měl připravovat novelu

Sněmovna schválila státní rozpočet na rok 2022, předložený koaliční vládou Petra Fialy (ODS). Počítá se schodkem 280 miliard korun, což je o 97 miliard méně, než navrhoval bývalý kabinet Andreje Babiše (ANO). Pro rozpočet hlasovalo 99 poslanců vládní koalice, poslanci ANO a SPD hlasovali proti.

Schválený rozpočet pro letošní rok počítá s příjmy 1613,2 miliardy korun a výdaji 1893,2 miliardy.

O tom, že vláda s návrhem státního rozpočtu ve Sněmovně uspěje, nebylo pochyb. Před samotným hlasováním si však vyslechla ostrou kritiku opozičních poslanců, a to i kvůli tomu, že podle nich neřeší prudké zdražování energií nebo pohonných hmot. Bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) prohlásil, že rozpočet je překonaný a má podhodnocené příjmy. Předseda SPD Tomio Okamura návrh označil za proinflační a protirůstový, protože podle něj omezuje investice. Oba šéfové opozičních stran už před jednáním Sněmovny avizovali, že jejich zástupci návrh rozpočtu nepodpoří.

Schválený rozpočet není dobrý ani podle bývalé poslankyně a předsedkyně rozpočtového výboru v minulém volebním období Miloslavy Vostré (KSČM). »Rozpočet v podstatě žádným stylem neodráží rostoucí ceny energií a jejich řešení. A teď o tom nemluvím v souvislosti s konfliktem na Ukrajině, což se samozřejmě nedalo předpokládat, když se rozpočet sestavoval, ale ceny energií šly nahoru už před tímto konfliktem, a přesto rozpočet nepočítá s žádnou účinnou pomocí, jak by se lidé s nízkými příjmy měli s takto rychle rostoucími cenami vyrovnat,« řekla Vostrá našemu listu. To je podle ní jeden z největších zádrhelů, které vidí na schváleném rozpočtu. »Myslím si, že to je z toho důvodu, že současná vláda chce za každou cenu dokázat, že schodek prostě bude nižší, což při růstu inflace jedenáct procent ani kdyby prstem nehnuli, tak samozřejmě zvýšené příjmy by jim zaručovaly o hodně nižší schodek. To je špatná zpráva pro občany,« dodala exposlankyně. Opatření, která vláda tento týden v souvislosti s rostoucími cenami ohlásila, jsou podle Vostré spíš k smíchu, než aby pomohly situaci řešit.

Lepší špatný rozpočet než žádný

Babiš ve svém vystoupení kritizoval mimo jiné to, že vláda chce zrušit elektronickou evidenci tržeb, která podle něj přinesla desítky miliard korun. Vláda podle něj vlivem růstu cen dostane více peněz na dani z přidané hodnoty i na odvodech na sociální pojistné vzhledem k tomu, že průměrná mzda koncem roku překročila 40 000 Kč.

Fialův kabinet zkritizoval i za to, že chce zrušit povinné přimíchávání biosložky do benzinu a nafty. Varoval, že ČR kvůli tomu bude muset nakoupit o 690 tisíc tun ropy navíc.

 »Nebudeme blokovat rozpočet,« potvrdila předsedkyně klubu poslanců ANO Alena Schillerová. I špatný rozpočet je podle ní lepší než žádný rozpočet. Doufá ale, že ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) připraví co nejdříve jeho novelu. Sněmovna podle ní ještě nikdy nejednala o rozpočtu tak odtrženém od reality, jako je tomu nyní. »Já chci věřit, že pan ministr financí už pracuje na novele, která, doufám, že přijde už velmi brzy. Doufám, že ji využije jako reparát,« řekla Schillerová.

Rozpočet bude muset být novelizován také podle Vostré. »Od jeho přípravy do schvalování proběhla bohužel velká změna, rozpočet hodně ovlivní konflikt na Ukrajině, hodně ho ovlivní výdaje humanitární pomoci, sociálních dávek atd., rozpočet s tímto zcela logicky nepočítá, takže i tato vláda, pokud bude chtít, aby vše bylo v souladu se zákony, nakonec bude muset rozhodnout o novelizaci státního rozpočtu,« uvedla Vostrá.

K tomu se ale šéf státní kasy nechystá. »Nebudu připravovat novelu státního rozpočtu v příštích dnech a týdnech. Dneska, pokud to projde, máme zajištěno financování na dvanáct měsíců. Nebudu tady chodit s naslepo nastřeleným rozpočtem,« prohlásil. Vláda podle něj potřebuje dostatek dat a kvalifikované rozhodování. Podle Schillerové to znamená, že »našim občanům se nepomůže nijak«. Přepracování rozpočtu přitom minulý týden nevyloučil ani premiér. Včera před odletem na summit EU do Francie novinářům řekl, že rozpočet bude potřeba novelizovat, ale až budou jasné konkrétní potřeby úprav v návaznosti na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny i českým občanům a firmám kvůli rostoucím cenám energií.

Vláda nepřichází s pomocí

»Vláda Petra Fialy neřeší zdražování, místo, aby škrtla peníze nepřizpůsobivým, politickým neziskovkám a solárním baronům, škrtá peníze slušným a pracovitým občanům,« vytkl kabinetu Okamura. Vláda podle něj nedělá pro obyvatele nic. »Stále nepřichází s pomocí a lidem a firmám zasaženým rostoucími cenami energií a pohonných hmot,« prohlásil.

Fiala, který už dřív označil návrh rozpočtu za protiinflační a úsporný, podle Okamury na funkci ministerského předsedy manažersky nemá. »Jestli vláda Petra Fialy neumí řešit drahé pohonné hmoty a energie, tak podejte demisi,« vyzýval lídr SPD.

Poslanci se před hlasováním o samotném rozpočtu museli vypořádat s více než osmdesátkou pozměňovacích návrhů. Na návrh vlády Sněmovna přidala jednu miliardu korun ministerstvu obrany na nákup ručních zbraní a přesunula také 1,8 miliardy Kč na humanitární pomoc související s Ukrajinou.

Sněmovna také kvůli úsporám odebrala 22 milionů korun prezidentské kanceláři, 39 milionů Sněmovně a 17 milionů Senátu. Kancelář ombudsmana přijde o čtyři miliony, Ústavní soud o šest milionů a Nejvyšší kontrolní úřad o 21 milionů korun.

Z poslaneckých návrhů uspěly pouze návrhy koaličních poslanců, ke kterým ministr financí Stanjura vyslovil souhlas. Žádné opoziční návrhy na přesuny peněz sněmovní většina neschválila. To se podle Vostré dalo očekávat, dělo se tak i při minulých vládách. »To kopíruje každou vládu, že v podstatě schvaluje pouze pozměňovací návrhy svých poslanců, a to ještě takové, aby do rozpočtu příliš nezasahovaly,« uvedla exposlankyně.

Na návrh Jakuba Jandy (ODS) poslanci zrušili dotaci jeden milion korun Českému svazu bojovníků za svobodu. Poslanci odsouhlasili také návrh Davida Šimka (KDU-ČSL) na přesun deseti milionů korun z peněz na vysoké školy na investice do zařízení mimoškolních aktivit dětí a mládeže. Vojtěch Munzar (ODS) uspěl s návrhem přidat deset milionů na aktivity k připomenutí 80. výročí vypálení obcí Lidice a Ležáky.

Na návrh Věry Kovářové (STAN) se o 20 milionů korun posílí kapitola ministerstva zemědělství na podporu potravinových bank.

V předchozích letech schvalovala Sněmovna státní rozpočty vždy na konci roku. Protože se Fialova vláda rozhodla předložit vlastní rozpočet, posunulo se jeho schvalování až do března. ČR od ledna hospodaří v rozpočtovém provizoriu. Po sněmovním schválení zamíří návrh rozpočtu k podpisu prezidentu Miloši Zemanovi, Senát se rozpočtovými záležitostmi nezabývá. Provizorium skončí den potom, co zákon o státním rozpočtu vyjde ve sbírce.

Autor: 
jad
Zdroj: 
www.ihalo.cz