KSČM má jasné, rychlé a účinné řešení: Zastropovat ceny PHM!

15. 3. 2022

Přinášíme vám další pravidelný díl souhrnu týdenních informací, nazvaného BEZ OBALU s Kateřinou Konečnou, dnes o raketově rostoucích cenách pohonných hmot, výzvě pirátského poslance Michálka, pěti návrzích KSČM a radosti Pirátů z členství v NATO.

Začínám být alergická na slova, že svoboda něco stojí, nebo že bezpečnost je drahá a musíme rozjet kolo válečného zbrojení. Je mi líto každé oběti ve všech válkách. Bez ohledu na její národnost, barvu pleti nebo politické vyznání. Ale já jsem česká politička a vadí mi, když se naše země stává figurkou na světové geopolitické šachovnici mezi USA a Ruskem. Proč mají být čeští občané obětí tohoto sporu? A teď z nějakého ideologického rozhodnutí má být českým občanům snižována životní úroveň? Na to neexistuje žádný smysluplný důvod. Vždyť my sami ještě zdaleka nedosahujeme – ačkoliv nám to slibovali do pěti let – úrovně Německa nebo Rakouska. Česká vláda by měla mít v první řadě na vědomí český zájem. Zatím však pětikoalice funguje jako banda amatérů a ignorantů, kterým je úplně jedno, jak vše dopadne na obyvatele České republiky. Pana Fialu, Bartoše, Rakušana, Černochovou, Vondru ani další to při jejich platech bolet nebude. Ani cenu pohonných hmot nemusí ve svých limuzínách řešit, ale jsou tu lidé, kteří mají podprůměrné mzdy, nízké důchody. A ti to řešit musí.

Řešení formou dialogu

Tématem číslo jedna v uplynulém týdnu byly jednoznačně raketově rostoucí ceny pohonných hmot, které se na mnoha čerpacích stanicích vyšplhaly v případě benzinu i nafty nad astronomických 50 korun za litr. V této souvislosti si hned na úvod vypůjčím citát slovenského ekonoma, profesora Staňka, který při hodnocení ekonomických dopadů rusko-ukrajinského konfliktu trefně připomíná, že »kdo obchoduje, je bohatý, zatímco kdo bojuje, je chudý.« I proto nadále vyzývám k řešení stávající situace formou dialogu, nikoliv formou zmrazení obchodních styků, které se mnohdy týkají surovin, za které Evropa aktuálně zkrátka nemá alternativu. A to je bohužel něco, co evropským lídrům, jak se zdá, zatím vůbec nedochází. Půjčím si pro demonstraci několik dalších údajů od profesora Staňka. Import hliníku a titanu z Ruska tvoří 70 až 90 % veškerého importu těchto kovů do Evropské unie, přičemž cena hliníku na trzích vzrostla pro výrobce aut za poslední čtyři měsíce již o 60 %. To je skutečnost, kterou brzy pocítíme na rostoucích cenách dopravních prostředků a dalším zdražování.

Nic dělat nejde?

Namísto cestování tak čím dál více lidí bude nuceno víc a víc setrvávat doma, kde jim ovšem i kvůli neschopnosti naší vlády bude hrozit to, že si zkrátka nebudou mít čím zatopit. Za naprostý výsměch v tomto ohledu považuji výzvu pirátského poslance Michálka, který chce zasadit Putinovi zásadní ránu tím, že si lidé zkrátka ztlumí topení, a tak se nebude spotřebovávat tolik ruského plynu. Další fáze bude rada, aby přestali topit úplně. Vítejte v Evropě 2022 v podání Pirátů a dalších fanoušků Green Dealu. To, že pan Michálek doplnil svou výzvu fotkou u elektrického přímotopu už asi ani nemá smysl komentovat…

Zajímavé přitom je, že ve stejný den, kdy nám předseda vlády Fiala tvrdí, že s cenami pohonných hmot nic dělat nejde, na čerpacích stanicích u našich sousedů na Slovensku lze natankovat benzin v přepočtu za 41,5 Kč za litr a naftu dokonce za 39 korun. To, co je na Slovensku běžné, je u nás bohužel passé. Předseda vlády Petr Fiala je totiž zaneprázdněn vysvětlováním toho, proč věci nejdou. A jeho koaliční partneři od elektrických přímotopů radí lidem, aby si doma ztlumili topení.

KSČM přitom navrhuje jasné, rychlé a účinné řešení!

  • Zastavit obchodování s emisními povolenkami. K tomu jsme jako KSČM vládu vyzvali otevřeným dopisem již před čtvrtrokem. To, že se neobtěžovali vládní papaláši odpovědět, bych jim prominula, kdyby ovšem v této věci něco konkrétně dělali. Čtvrt roku ovšem nehnuli ani prstem. Přitom vyvázání se z nesmyslného obchodu s emisními povolenkami by přineslo dlouhodobé zlevnění ceny energie až o 30 %.
  • Snížit DPH u energií. Do chvíle, než vláda nalezne dlouhodobější řešení – chce-li ho tedy hledat – je to ideální nástroj, jak utlumit brutální růst cen. Proto k němu také přistoupily například vlády Španělska, Belgie, Polska a dalších.
  • Zastropování cen PHM. Dalšímu růstu cen pohonných hmot by vláda mohla snadno zabránit využitím zákona o cenách a jejich zastropováním ve státním podniku ČEPRO, který vlastní čerpací stanice EuroOil. Osobně nerozumím tomu, na co ještě vláda čeká a proč nedošlo na zastropování cen již v uplynulém týdnu, obzvlášť v situaci, kdy cena nafty i nadále roste. Zastropováním cen by došlo k vytvoření konkurenčního prostředí pro pumpaře, kteří spekulativně ženou ceny paliv nahoru. Jednoduché řešení, které by ve svém důsledku okamžitě alespoň trochu ulevilo peněženkám inflací sužovaných Čechů. To je ale, jak se zdá, bohužel v nedohlednu…
  • Nulová sazba DPH u základních potravin. Při inflaci, jež už v lednu překonala 11 % a rychlosti zdražování, by vláda měla urychleně pomoct těm, pro něž už je i nákup základních potravin nedostupným luxusem!
  • Důsledně využívat zákona o cenách. Nedělám si iluze, že při růstu ceny ropy si nepřihřáli svou polívčičku i majitelé čerpacích stanic. Zvláště, když se vrátím ke srovnání se sousedním Slovenskem. Bohužel KSČM jako jediná upozorňovala již dříve, že to není jediný problém. Přehnané marže totiž mají i obchodní řetězce. Ty mnohdy dosahují astronomických 150 %, což je nevídaná věc. A překvapivě český občan platí zahraničním obchodním řetězcům v průměru téměř o polovinu větší přirážku, než třeba Němec nebo Rakušan, jejichž kupní síla je mnohem vyšší. I tady je namístě použití zákona o cenách a k tomu vládu vyzýváme!

Best in gas prices

Dle zpráv z uplynulého týdne totiž plánuje Evropská komise ještě letos snížit dodávky plynu z Ruska o dvě třetiny, přičemž realizace tohoto plánu bude z velké části přímo na vládách jednotlivých států. Při sledování počínání, nebo spíš nečinnosti, naší vlády se tak už nyní děsím toho, co nás příští zimu čeká. Alternativou k ruskému plynu má totiž být zkapalnělý zemní plyn. Jeho cena za metr krychlový se pohybuje zhruba někde na trojnásobku ceny ruského plynu. Dá se tedy čekat, že i příští rok budeme zase »best in gas prices«, kdy ceny u nás porostou ve srovnání s našimi sousedy několikanásobně víc, zatímco náš premiér bude zase jen bezradně krčit rameny. Ostatně před nevýhodností odběru LNG pro Českou republiku varují analytici dlouhodobě, a tak bohužel řadě českých domácností hrozí, že si příští zimu již nezatopí, jelikož na to prostě nebudou mít. Vláda by měla přijít okamžitě s plánem na to, jak chce kritickou situaci s nedostatkem plynu příští rok řešit, protože situace, kdy se lidé strachují, zda v zimě vůbec budou mít čím topit, prostě v roce 2022 není v civilizovaném světě možná.

NATO na věčné časy a nikdy jinak?

Absolutně také nerozumím rétorice Pirátů, kteří Den vstupu České republiky do NATO oslavili na sociálních sítích konstatováním, že členství v NATO pro nás nemá alternativu. To jako s NATO na věčné časy a nikdy jinak? Hodně odvážné tvrzení v současné době, když se podíváme, do jaké situace nás členství v této organizaci dostalo, kdy jsou suverénní evropské státy rukojmím ve velkém geopolitickém střetu USA a Ruska. Zastavení odběru ropy Spojenými státy může a nejspíš také bude resultovat zastavením dodávek plynu, které se Ameriky v čele s Joem Bidenem příliš nedotkne, ale u nás bude znamenat další drastické zvýšení cen energií pro lidi, které už českou mzdou prostě nebudou schopni dál platit. To mi nezní zrovna jako situace, ve které bychom se neměli poohlížet po alternativě, která bude konečně znamenat ochranu našich národních zájmů a daleko větší neutralitu. Ale to je zřejmě pánům Michálkům a podobným jedno, ti si jen ztlumí přímotop, nebo si své poslanecké kanceláře zase vytopí počítačem při těžení bitcoinů, jako tomu bylo už v minulosti.

Autor: 
Kateřina Konečná, předsedkyně KSČM a poslankyně Evropského parlamentu