Obnova soběstačnosti pomůže kvalitě, zaměstnanosti i ekologii

31. 3. 2022

Česká republika často kopíruje německé trendy, obzvláště ty negativní. Pokud se tedy v Německu začínají lidé zásobovat základními potravinami, je dost možné, že se tak brzy začne dít i u nás. Nerada bych vyvolávala paniku nebo snad vybízela lidi k tomu, aby brali obchodní řetězce útokem, ale je vždy dobré se mít na pozoru. Ani Brusel ani naše vláda by v tomto případě opravdu neměly zaspat, jak se jim zatím dost často děje.

Jakékoliv sankce jsou totiž vždy dvousečná zbraň a pokud jde o import potravin a zemědělských produktů, není Rusko bezvýznamný obchodní partner EU. U některých komodit je dokonce jedním z nejdůležitějších dodavatelů. Pokud tedy EU jde cestou sankcí, měla by také začít pracovat na tom, aby důsledky sankcí nedopadly na naše občany. Další růst cen potravin nebo jejich nedostatek, by byly citelnou ránou pro už tak napjaté rozpočty našich pracujících.

KSČM dlouhodobě volá po potravinové soběstačnosti a podpoře českého zemědělství a teď se ukazuje, jak toto volání bylo správné! Je to podpora, která nám nejen přinese dostupné, kvalitní a hlavně “naše” potraviny, ale bude mít i pozitivní dopad na rozvoj venkova, který tím získá více pracovních příležitostí. Z ekologického hlediska to má také nesporný smysl, doprava potravin z druhého konce planety opravdu životnímu prostředí neprospívá. A v neposlední řadě to zajistí větší ekonomickou i sociální stabilitu ČR a ve svém důsledku i EU před dalšími globálními výzvami, které nás v budoucnu čekají. Lidé chtějí jíst lokálně, pojďme tedy jejich potřeby vyslyšet a dát jim kvalitní české potraviny!

Autor: 
Kateřina Konečná, předsedkyně ÚV KSČM a poslankyně EP